Cara Nak Buat Cili Jeruk Tahan Lama

Kalau sudah masukkan nasi kemudian cabai. Kemudian cuci bersih-bersih dengan menggunakan air paip.


Bicara Kak Odah Rahsia Cili Jeruk Rangup Resepi Mudah Buat Jeruk Cili Padi Saya Sangat Suka Makan Pedas Kalau Tak Pedas Memang Tak Sedap Sudah Tentulah Cili

2 camca teh garam.

. Cara Membuat Cili Jeruk. Cara buat cili padi jeruk. Pastikan cili hijau kering ye.

Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lamalap pakai tisu yang penting kering. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis.

Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng. Boleh ke link atas tu cara nak buat cili jeruk. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula.

Cili jeruk cam ni tahan sampai dua minggu tak payah simpan dalam fridge kekadang lebih dengan syarat korang tak habiskan. Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang jenis2 goreng mee semua jadi mudah. Bila dah kering potong ikut suke ya.

Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan. Tu sebab dikongsikan di sini. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu. Pastikan cili hijau kering.

Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Apa yang penting kering. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.

Cara buat LANGKAH PERTAMA. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Cara Mudah Buat Jeruk Cili Padi ni cuma perlukan bahan seperti cili padi.

Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup. 2 camca teh garam. Saya pakai agak-agak je sukatan.

Tambahkan garam kasar minyak masak air dan air. Sambal lada memang membangkitkan selera terutamanya yang suka makan pedas. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau.

Ingat nak buat cili jeruk je la kot tahan lama sikit. Alhamdulilah kini dah jumpa cara yang betul buat jeruk cili padi. Namun kalau cili jeruk ini tidak rangup dan terlampau lama tak dapatlah kita merasa puasnya makan cili jeruk yang rangup ini.

Saya nak share cara saya buat cili jeruk. Tq kjee share cara buat cili jeruk. Pagi ini cheyah kongsikan cara buat cili.

Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca. Entah le rasanya nak menyambal hari-hari tak mungkin. Tapi kalau sukatan lebih.

Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca. Pertama sekali potong cili kering buang bijinya dan kupas bawang putih.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Hari Ni Kami Nak Berikan Anda Resepi Cili Jeruk Rangup Yang Tahan Lama Walaupun Takde Guna Bahan Pengawet Pelik Ci Resep Masakan Memasak Resep Masakan Malaysia


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tahan Lama Tak Berkulat Kekal Rangup Youtube

No comments for "Cara Nak Buat Cili Jeruk Tahan Lama"